MARQUES DE CACERES CRIANZA 2012 RIOJA DOCa

59,00  zł
KrajHiszpania
SmakWytrawne
RegionRioja
ApelacjaRioja DOCa
ProducentMarques de Caceres
SzczepTempranillo
KolorCzerwone
Pojemność0,75 l

Oceny win:

Opis

Charakterystyka wina:
Atrakcyjny, jasnorubinowy kolor. W zapachu bukiet czarnych jagód i porzeczek z dodatkiem ziół. Na języku przyjemnie świeże i owocowe, gdzie wiśnie, truskawki i maliny mieszają się z nutami cynamonu, by dać poczucie pełności. Łagodne, wyciszone taniny i długie zakończenie. Wino jedwabiście miękkie.

Historia producenta:
Od czasu powstania w 1970 roku Bodega Marques de Caceres jest synonimem postępu i nowoczesności, połączonych z wiedzą i doświadczeniem, które wyróżniają ją na winiarskiej mapie Hiszpanii.
Historia Marques de Caceres sięga lat sześćdziesiątych XX wieku, kiedy do Riojy przybył jej założyciel, Enrique Forner. Wiedzę i doświadczenie nabyte głównie w Bordeaux, w Haut-Medoc gdzie jego rodzina posiadała Chateau Camensac (Grand Cru Classe), postanowił wykorzystać w nieco zacofanej wówczas Hiszpanii. By stworzyć jak najlepsze warunki do produkcji i starzenia swych win, zaprosił do współpracy Emile Peynauda, jednego z najbardziej znanych francuskich enologów.
Zakładając winiarnię Bodega Marques de Caceres, Forner i Peynaud zdecydowali się odejść od klasycznego stylu Rioja. Zrezygnowali z beczek z amerykańskiego dębu i poszerzyli swą ofertę o wina białe i różowe.
Co ciekawe, firma nigdy nie posiadała własnych winnic, skupując grona od okolicznych rolników. Enologowie z Marques de Caceres przez cały rok kontrolują uprawę oraz analizują grona już kilka tygodni przed rozpoczęciem zbiorów i w zależności od stopnia ich dojrzałości decydują o ich zbiorze.
Bodega Marques de Caceres znajduje się w miejscowości Cenicero, 20 km od Logrono w Rioja Alta. Ciężkie, żyzne gleby, duży wpływ Atlantyku oraz charakterystyczne dla tego miejsca niskie krzewy sprawiają, iż powstają tam dość mocne, ciemne i – co wyróżnia zwłaszcza Cenicero – zrównoważone wina.
To co zwraca szczególną uwagę w siedzibie Marques de Caceres to olbrzymie piwnice, w których dojrzewa wino. Wyposażone w 40 tys. dębowych beczek i około 10 milionów butelek zapewniają odpowiednie warunki maturacji trunków

Temperatura podawania: 16-18°C

Zalecenia kulinarne: pasuje do dań rybnych i owoców morza

Warto wiedzieć:

Potencjał starzenia: do 7 lat
Zawartość alkoholu: 13%

Produkt został dodany do koszyka