Bibi Graetz to wybitna postać włoskiego winiarstwa o czym świadczy jego wyjątkowa historia. Bibi nie ma klasycznego wykształcenia związanego z winem - jest artystą, grafikiem. Pochodzi z artystycznego domu. Kiedy jego rodzice nabyli wiejską toskańską posiadłość, Bibi nie specjalnie interesował się okalającymi ją winnicami. Jego przemiana nastąpiła przed 2000 rokiem, kiedy postanowił wybrać się na czteroletni staż u uznanych winiarzy. Po nabyciu cennego doświadczenia uznał, że jest już gotowy tworzyć wino samodzielnie. Jak się okazało, faktycznie był do tego dobrze przygotowany gdyż już na VinExpo 2003 w Bordeaux młody Bibi Graetz został nagrodzony w kategorii - najlepsze nowe odkrycie czerwonego wina.

Filozofia tworzenia win przez Bibi Graetz'a wiąże się z bezkompromisowym powrotem do prawdziwych korzeni toskańskiego winiarstwa. Kiedy inni eksperymentowali z nowymi szczepami i metodami winifikacji, on postawił na rodzime stare krzewy Sangiovese, które zawsze go fascynowały. Dziś jego dość niewielka winiarnia posiada jedne z najstarszych krzewów w Toskanii w której prym wiodą takie szczepy jak: Sangiovese, Canaiolo i Colorino.

Jak to zwykle z "artystami" bywa, nie przepadają oni za podporządkowywaniem się ograniczającym ich twórczość regułom, dlatego też Bibi postanowił iż nie zastosuje się do żadnych przepisów związanych z apelacją DOC czy DOCG. Jego wina mają być odzwierciedleniem jego artystycznej wizji i kreacji. Jak przystało na prawdziwego "artystę" nie stroni również od skandali. Jedno ze swoich win postanowił nazwać "Soffocone di Vincigliata". Dzięki tej nazwie szybko zyskało międzynarodowy rozgłos, gdyż w lokalnym slangu - jakby powiedzieli to prawnicy - oznacza nic innego jak "pewną czynność seksualną". Etykieta tego wina okazała się na tyle kontrowersyjna, iż producent musiał ją zmienić chcąc sprzedawać to wino na amerykańskim rynku. Będąc już przy etykietach, na każdej z nich znajduję się grafika własnoręcznie namalowana przez Bibi Graetz'a.

Jak przystało na profesjonalistę i pasjonata najważniejsza jest dla niego jakość tworzonych win. Dlatego Bibi korzysta ze spontanicznej fermentacji w otwartych, starych beczkach. Zbiór, ale też wszystkie inne prace robione są ręcznie, tak aby zachować prawdziwy charakter danego "terroir". Białe wina powstają w ekstremalnie trudnych warunkach na wyspie Isola del Giglio, głównie dzięki wiedzy otrzymanej od starych miejscowych winiarzy. Intensywne słońce, smagający nadmorski wiatr i skalne nieprzyjazne podłoże pozwalają wydobyć ze szczepu Ansonica wyjątkową finezję i mineralność.

Najbardziej znane wino tego kultowego winiarza to "TestaMatta” czyli "Szalona Głowa". We Włoszech słowo to opisuję kogoś z silną osobowością, charakterystycznym stylem oraz pozytywnym nastawieniem i kreatywnością. Żadna inna nazwa nie mogłaby lepiej opisać Bibi Graetz'a.

Na naszych półkach znajdziecie również to wino.

 

Odbierz 20% rabatu na pierwsze zakupy

Zapisz się na newsletter!

Dowiedz się pierwszy o promocjach, nowościach i wydarzeniach.