Cantina Tramin, to producent, którego siedziba znajduję się w samym sercu regionu Alto Adige, nazywanym też Sud Tirol (Południowy Tyrol). Region ten słynie z różnorodnego i bogatego krajobrazu, który pozwala na tworzenie wyjątkowych, zapadających w pamięć win. Wysokość od 250 do 850 m.n.p.m, różne nachylenie stoków i nasłonecznienie, chłodne wiatry z okolicznych gór i ciepłe znad jeziora Garda, a także wyjątkowa morfologia gleb dają odpowiednie warunki do tworzenia fantastycznych win białych, ale również eleganckich czerwonych win.

Historia producenta zaczyna się w 1889 roku, kiedy to austriacki duchowny Christian Schrott, lokalny proboszcz, zaproponował małym, nie mającym wystarczających środków rodzinnym producentów wina wzajemną współpracę. Dzięki sile tego związku Cantina Tramin stała się jedną z najbardziej szanowanych spółdzielni w Górnej Adydze i przykładem takiej współpracy rozpoznawalnej na całym świecie. Dziś Cantina zrzesza 160 rodzin, które pod pilnym okiem głównego enologa Williego Sturza (Winiarza roku 2004 we Włoszech), z pietyzmem dbają o swoje winorośla. Współpraca ta pozwala na korzystanie z nowoczesnej technologii, oraz futurystycznej siedziby, wciąż z zachowaniem jednak szacunku do tradycji przodków i natury.

Efekt jest fantastyczny, wina Cantiny Tramin już 26 razy zdobyły 3 kieliszki Gamberro Rosso, czyli najwyższą ocenę dla włoskiego wina. Gewurztraminer Nussbaumer uznany został najlepszym włoskim winem z tego szczepu, a wino Epokale, jako pierwsze w historii włoskie, białe wino otrzymało maksymalne 100 pkt od Wine Advocate.